HTML

Kreatív Megoldások

Gondolatébresztés, szemléletmódváltás, humor, gyakorlatiasság, inspiráció

Alkotó

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

2012.05.28. 20:31 KZiti

Kelt tészták bűvöletében - Kakaós Virágkalács

Az alábbiakban közzéteszem az első kelt tésztás alkotásomat. Kicsit tartottam a kelesztési fázistól, de a kelesztő edény sikeresen betöltötte feladatát kb. 15 perc alatt. :-)

Hozzávalók (6-8 főre):

A tésztához

  • 60 dkg sima liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 db tojás (+1 a kenéshez)
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg olvasztott vaj (szerintem 5 dkg is elég)

A töltelékhez

  • kakaópor
  • vaníliacukor vagy kristálycukor

Elkészítés:

A 3 dl langyos tejben elkeverek 1 kanál kristálycukrot, belemorzsolom az élesztőt és megfuttatom. A lisztet beleszitálom egy tálba, belekeverem a maradék két evőkanál cukrot valamint a sót. Kis fészket készítek és abba ütöm a két tojást valamint az olajat (1. kép), majd az élesztős tejet lassan adagolva a robotgép dagasztós keverőivel összedolgozom a tésztát. Ha a robotgép nem bírja, akkor a végén kézzel még átdolgozzuk. Ezután a tésztát a duplájára kelesztjük meleg helyen. (Nekem a meleg vízben úszott a kelesztő edényben. 2. kép) Ha megkelt, akkor téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott (mikrót használtam) vajjal, megszórjuk kakaóporral és vaníliacukorral (2 csomagot használtam fel, de több cukrot is elbírt volna 3. kép). Ezután feltekerjük a tésztát, kört formálunk belőle, egy-másfél ujjnyi vastagon bevagdossuk (nekem nagyobbra sikerült), kiforgatjuk a szeleteket, és tojással megkenjük a tetejét (4. kép) Előmelegített sütőben (5-ös fokozaton) 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. (5. kép)

Lehet hozzá vaníliapudingos mártást készíteni, de finom lekvárral illetve tejjel is. Köszönet az eredeti recept beküldőjének (valamelyik újságban olvastam).

Sok sikert a kipróbálásához! Gyorsan elkészíthető, ha van kelesztő edény.

Szólj hozzá!

Címkék: élmény recept


A bejegyzés trackback címe:

https://kreativmegoldasok.blog.hu/api/trackback/id/tr464551510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása